Råd om skøyter og bekledning

RÅD OM SKØYTER OG BEKLEDNING

 

Skøyter på skøyteskolen:

Gode og skarpe skøyter er viktig for å oppleve skøyteglede og mestring på isen! Den første tiden på skøyteskolen kan det være nok med gode skøyter kjøpt på sportsbutikken, men velg helst en skøyte med pigg og god støtte i ankelen.

Skøytene skal være akkurat passe store; ikke velg skøyter «til å vokse i». Når skøyten blir for løs på foten blir det vanskelig å gjøre vendinger og øvelser på isen. Ideelt skal det bare være plass til en tynn sokk nedi skøyten. Skinnet i støvelen skal være uten knekk ved ankelen og såpass stiv og kraftig i ankelområdet at løperen kan stå på isen med rette ankler. Jernet må også være skikkelig skarpt, slik at barnet får godt feste!

Husk: Er skøytene for dårlige, får ikke løperne utbytte av opplæringen, og opplever frustrasjon i stedet for mestring!

Du kan også leie skøyter av oss:

Klubben har en del skøyter til utleie som er av bedre kvalitet enn det som føres i butikkene. Leieskøytene må bare brukes i ishallen. Leieprisen er 300 kr pr sesong, samt depositum på 500kr. Kunstløpskøyter kan også kjøpes i nettbutikker som selger kunstløputstyr. Du finner lenker til slike butikker nederst på siden. Skøyter kan også kjøpes brukt, men husk å ikke kjøpe støvler der hvor skinnet er knekt i ankelen.

Skøyter for Kadett/Aspirant og Konkurranseløpere:

For disse løperne anbefaler vi bedre skøyter enn det man får kjøpt på vanlig sportsbutikk. Klubben har en del skøyter til leie som passer nivået til Kadett/Aspirant. Konkurranseløperne forventes å kjøpe egne skøyter. Stivhet i støvelen og hvilken type jern man skal ha, bestemmes ut fra løperens vekt og hvilke elementer løperen øver på. Det er ikke nødvendigvis slik at dyrest er best! Ofte selges støvler og jern separat og da er det viktig at jernet blir montert riktig på skøyten. Jernet blir levert med såkalt «fabrikkslip» og må slipes før skøytene tas i bruk. Klubben har også skøyter som kan passe for Kadett/Aspirant til leie, men konkurranseløpere forventes å kjøpe egne skøyter.

Man kan få råd om valg av skøyter fra trenerne i klubben, ellers pleier det å være god veiledning fra dem som forhandler skøytene på nett.

Montering og slip:

I TSK kan løpere på skøyteskolen få slipt skøyter på bakrommet ved Leangen Arena under de første treningene i hvert semester. Leieskøyter i TSK slipes av Dagfinn Krog (tlf: 922 25 711). Dagfinn tilbyr også montering og slip av skøyter både i og utenfor klubben. Marek (tlf: 934 11 211) sliper og monterer kun skøyter for konkurranseløpere i klubben.

For å avgjøre om skøytene trenger en slip kan du stryke langs eggen på stålet med neglen. Dersom du ikke får avskalling på neglen eller dersom du kjenner mange hakk, trenger skøytene sliping. Hvor ofte skøytene må slipes avhenger bl.a. av kvaliteten på stålet og hvor mange ganger per uke løperen trener. Skøyteskoleløpere som bare trener inne trenger gjerne 1-2 slip i året. De som trener 5-6 ganger i uken sliper oftere.

Isen i ishallen er hard og glatt og den krever skarpere slip enn naturisen ute. Uteisen sliter ellers mer på jernet enn isen i hallen inne, så dersom løperen har investert i dyre kunstløpjern til konkurransebruk kan det være lurt å ha et ekstra par med billigere skøyter til «utebruk». Det anbefales å ha «gått inn» ny slip før en konkurranse. Det kan også være lurt å få skøytene slipt før du drar på sommerleir.
Knyting av skøyter:
Assistentene i garderoben og rundt vantet på skøyteskolen får stadig spørsmål av foreldrene om hvordan man skal snøre skøytene riktig. Skøytene skal snøres ganske stramt nederst og litt løsere øverst opp mot leggen. Det skal akkurat være plass til to fingre mellom tunga på støvelen og leggen til løperen øverst. Barna trenger gjerne hjelp til dette frem til de er ca 7-8 år gamle.
Her kan du se en kjempefin instruksjonsvideo laget av OSK om knyting av kunstløpsskøyter.

Stell og vedlikehold av skøyter:

– Viktigst: Skøytene må være så skarpe at de gir godt feste på isen. Sørg for sliping når skøytene blir sløve/hakkete.
– Beskytt eggen! Trø aldri på metall, grus, asfalt, eller andre harde underlag som skader eggen. Bruk kalosjer på skøytene når du går mellom garderoben og isflaten. TSK-Kunstløp kan skaffe kalosjer – spør våre folk i hallen!
– Ta kalosjene av skøytene når de oppbevares i skøytebagen. Dersom kalosjene står på under oppbevaring, vil skøyteeggen ruste!
– Tørk fuktigheten av skøytejernet med en klut før de legges i bagen. Bruk gjerne et frottéovertrekk over skøytebladet, eller putt skøytene i en frottépose under lagring slik at jernene ikke slår mot hverandre. TSK kan skaffe frottéovertrekk!
– Ta godt vare på skøytene. Barna får ikke glede av skøyteopplæringen dersom ikke skøytene er i god stand!

Bekledning på skøyteskolen:

Alle barna på skøyteskolen må ha på hjelm! Sykkelhjelm eller slalomhjelm er egnet. Kadett/Aspirant som har bestått Test 1 kan ta av hjelmen. Tøyet må være varmt, men gi barnet god bevegelighet. Vi anbefaler ullundertøy med et lag tykkere ull ytterst. Kunstløpkjole eller drakt med ullundertøy underst er også greit. Vi anbefaler ikke vinterdress eller allværstøy; det blir for stivt og varmt på trening. Barna må også ha vanter eller votter på isen.

Bekledning på Kadett/Aspirant og konkurransegrupper:

Løperne trener i kjole/skjørt med strømpebukse eller med treningstights og trøye. Treningen er mer intensiv og løperne blir varmere enn på skøyteskolen. Det kan være lurt å ha en ull eller fleecejakke å slenge på seg under oppvarming eller ved rolige perioder på isen. Hansker eller votter og lue eller pannebånd når det er kaldt i hallene. Når løperne øver på hopp kan det være greit å investere i beskyttelsesutstyr til hofter, halebein og knær.